Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Παρατήρηση μανιταριού-2015

Η παρουσία ενός νέου μανιταριού στην αυλή του σχολείου - (ίδιο είδος με αυτό που παρατηρήσαμε τον ίδιο μήνα το 2014), μας έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε μια πειραματική προσέγγιση της μεταβολικής δραστηριοτητάς του.(Διάρκεια συλλογής υγρού εκκρίματος: 3 ώρες).
Ο ρυθμός αύξησης του μύκητα είναι ταχύτατος και αν οι μαθητές μας το επιτρέψουν, μπορούμε να συνεχίσουμε την παρατήρηση του κύκλου ζωής του. (Note: με την παρέμβαση του κ. Η. Πολέμη (Γεωπόνου-Μυκητολόγου), ο προσδιορισμός του είδους είναι πλέον ασφαλής και παραθέτουμε το σημείωμα του ειδικού ερευνητή: "Το είδος που σκοτώνει (δεν είμαι υπερβολικός!) τις λεύκες στην Αθήνα κι  όχι μόνο, είναι ένα σχετικά προσφάτως (την τελευταία 15ετία) εισαχθέν και πολύ επιθετικό παράσιτο το οποίο εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς καθώς δεν πάρθηκε απολύτως κανένα μέτρο για να περιοριστεί.
Πρόκειται για το Inonotus laevis η παρουσία του οποίου μας είναι γνωστή από το 2004-5 τουλάχιστον και η πρώτη επίσημη αναφορά του στην Ελλάδα έγινε από τον Δ. Φλούδα και τη Ζ. Γκόνου στο 15ο Πανευρωπαϊκό Μυκητολογικό Συνέδριο στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας το 2007. "
Κατόπιν αυτού μήπως πρέπει να σταματήσουμε να παρατηρούμε τον Ιnonotus laevis;

Για όποιον ενδιαφέρεται τον παραπέμπουμε επίσης, στην ανάρτηση 13/10/2014 με τίτλο "Τα μανιτάρια είναι παντού γύρω μας"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου